Via Toffetti 19 + Milano

  • 01_centrale-copia.jpg
  • 02_prospettiva-dx-copia.jpg
  • 03_biancone-copia.jpg

The project concerns the recovery of an area currently used for storage and disposal of ferrous material. The surroundings consist of buildingsused as offices and / or commercial activities without special architectural connotations. The building project is composed of a main building of six floors above ground and two underground floors, characterized by a central core where suitable for lifts – stairs – services, and two lateral bodies whose sides are inclined to allow more sunlight in glass facades. The north and south sides of the building are buffered by a double covering (fixed glass windows broken by a diamond-shaped opening outside and a sandwich panel with glass on the inside), in order to limit the consumption of primary energy. The west facade is characterized by advanced stairs, formed by two built baffles and a glass wall supported by an internal metal structure and by two walls covered with a shield of aluminum panels (8/10 rhomboid matrix) . The flat roof of the building has been designed with a system of fixed horizontal sun blades (brisoleil in white aluminium) placed at the same level of the crown of technical volumes in coverage.

PROJECT DATA

CLIENT:   private
TYPOLOGY:   offices
STATUS:   retired
PLACE:   Milano
SUP:   2450 Mq
VOL:   7350 Mc
PARKING PLACES:   46

Progetti Correlati

  • Via_Degli_Umiliati_1.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_3.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_4.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_5.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_6.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_7.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_8.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_9.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_10.jpg
  • Via_Degli_Umiliati_11.jpg
  • vista1-copia2.jpg
  • vista2-copia2.jpg
  • vista4-copia2.jpg

Via degli Umiliati 19 + Milano

The intervention area is situated in Milan, in Ponte Lambro , 19 Via DegliUmiliati, on the right bank of River LambroForlanini, southern of the airport. Via Umiliati does not directly overlook the river bank, but they’re separated by Via Camaldoli and by a some hoses in north-south direction. The only direct connection with the riverfront roads is Via Rilke. The area described is then placed in a degraded area between Via degli Umiliati and the river Lambro. The front face of the building has a double color: the ground floor and the attic consist of a coating with horizontal timber-molded aluminum slats ( light color), while the four floors are cream upon the insulating coating. The windows and sliding shutters, in pressed light wood aluminum, harmonize the a building that wants to minimize the impact of colors and materials in the construction. External pavement  consists in grass-protective ridable grids, in order to have as much green as possible on the ground floor. PROJECT DATA CLIENT:   Roma Levante srl TYPOLOGY:   residential STATUS:   Realized PLACE:   Milano SUP:   1116.12 Mq VOL:   3348.36 Mc APPART. NUMB.:   27 PARKING PLACES:   5